Leveranciers



De Nieuwe band

De Nieuwe Band (DNB) is een coöperatieve groothandel in biologische levensmiddelen, in bedrijf sinds 1983. Met ruim 70 medewerkers wordt er met enthousiasme gewerkt met producten afkomstig uit de biologische en biologisch-dynamische landbouw. DNB levert zo’n 3.000 producten, vooral aan natuurvoedingswinkels en boerderijwinkels in Nederland en België maar ook aan restaurants, cateraars en supermarkten.DNB maakt bewuste afwegingen bij haar keuzes van producten en producenten. DNB vat haar maatschappelijke verantwoordelijkheid onder andere op door:
– te werken met producten uit de biologische (dynamische) landbouw
– een medeverantwoordelijkheid voor alle partners in de voedselketen
– ontwikkelen van langdurige- en duurzame handelsrelaties met faire prijzen voor alle betrokkenen in de handelsketen en betaalbare prijzen voor consumenten
– het ontwikkelen van ecologische- en sociaal-ethische criteria in samenwerking met anderen
– een sobere bedrijfsvoering waardoor we met relatief lage kosten kunnen werken
– bij winst deze terug te laten vloeien naar afnemers en werknemers
– bij winst 1 promille van de omzet te schenken aan goede doelen
www.denieuweband.nl

Solidariteitsbier De Maaierin

Op 29 mei 2011 werd een succesvolle poging ondernomen om op een publieke en vreedzame manier de genetische gemanipuleerde aardappelen op een proefveld in Wetteren, België, te vervangen door natuurlijke varianten. Met deze actie wilde de Field Liberation Movement, een informeel collectief bestaande uit boeren, wetenschappers, consumenten, milieuactivisten, absoluut vermijden dat GGOs ondoordacht geïntroduceerd worden in ons ecosysteem. Met de actie is een publiek debat over gentech en duurzame landbouw op gang gebracht.Meer dan 400 deelnemers van verschillende generaties uit België en verscheidene buurlanden toonden die dag hun afkeer van deze veldproef, die volgens de deelnemers enkel de winsten van agro-industrie zal dienen. Onder de grote delegatie van de Franse ‘Faucheurs Volontaires’ (vrijwillige maaiers) bevonden zich ook boeren die al ondervonden hebben hoe niet alle technologische innovatie leidt tot betere prijzen.11 mensen zijn gearresteerd bij deze actie. Om de kosten van het proces (en mogelijke boetes) te bekostigen hebben de actievoerders twee lekkere biertjes op de solidaire markt gebracht. Met een aantal groepen uit Nederland is gezamenlijk een grote bestelling bier gedaan om deze beweging te steunen.
www.fieldliberation.org

Brouwerij De Prael

Op een van de oudste plekken van de Amsterdam brouwt De Prael op ambachtelijke wijze bier. Door het vele handwerk in dit arbeidsintensieve bierbrouwproces kan De Prael mensen met een psychiatrische achtergrond een werkplek bieden in de bierbrouwerij, winkel en het proeflokaal. Omdat de ambachtelijke bieren die ze maken net zo puur zijn als het Nederlandse levenslied eert Brouwerij de Prael haar bieren met de namen van de helden van de nationale smartlap.
www.deprael.nl

CanaanFair Trade

Al meer dan 6000 jaar groeien er olijven in Palestina. Olijfbomen zijn van onschatbare waarde en voor Palestijnse boeren een deel van hun leven. Voor de meeste boeren is olijfolie de belangrijkste of zelfs enige bron van inkomsten. In de huidige situatie hebben individuele boeren nauwelijks mogelijkheden om hun olie te verkopen. Geïnspireerd door het succes van Fair Trade koffie besloot Nasser Abufarha hoogwaardige olijfolie volgens aloude tradities te produceren.Canaan FairTrade in Jenin ondersteunt 1700 boeren in het totale productieproces: verwerking, verpakking, marketing, export en verkoop en garandeert de families een inkomen. Zo kunnen boeren die afgesloten zijn van de wereld hun waardigheid terug winnen door de rijkdom en gastvrijheid van de Palestijnse cultuur te delen met de rest van de wereld.Via Canaan Nederland kunnen naast verschillende soorten olijfolie ook olijven, tahin, zongedroogde tomaten, couscous, za’atar, maftoul, amandelen en zeep worden besteld.www.canaanfairtrade.com

Café Libertad

Al twaalf jaar zijn de verschillende Café Libertad teams deel van het distributienetwerk voor Zaptista-koffie van de opstandige boeren in Chiapas, Mexico. Café Libertad ondersteunt daarnaast ook in andere landen zelforganisaties van inheemse volkeren, het werk van politieke coöperaties en vrouwenprojecten. Solidaire handel is volgens Café Libertad geen eenrichtingsverkeer, maar een uitwisseling op op basis van gelijkwaardigheid met al zijn tegenstellingen en moeilijkheden. Het is een mogelijkheid om politieke omstandigheden te veranderen.Café Libertad koopt ruwe op biologische wijze geteelde koffie tegen een vastgestelde prijs die boven de Fair Trade prijs ligt. Op deze manier zijn boerencoöperaties in staat om een lange-termijn-plan te maken. De ruwe koffie komt aan in Hamburg en wordt daar op coöperatieve wijze verwerkt. Café Libertad ziet zichzelf als een anarcho-syndicalistisch collectief , zonder winst, met een vrije en solidaire maatschappij als doel.Naast koffie verkoopt Café Libertad zwarte thee en peper van collectieven uit India, olijfolie uit Griekenland waarvan de opbrengst wordt gebruikt voor steun aan politieke gevangen, pasta van Tutti Bianchi uit Italië, rum uit Cuba en wijn van de Spaanse anarchistische vakbond CNT. Een aantal Amsterdamse organisaties doet eens per twee maanden gezamenlijk een bestelling bij Café Libertad. Zo kan het transport beperkt blijven.
www.cafe-libertad.de

De Knotwilg

Eens in de maand zijn via een bestelling van de voko groenten van biologische Tuinderij de Knotwilg in Middenbeemster verkrijgbaar. De tuinderij verkoopt het grootste deel van wat verbouwd wordt via de biologische markten in Amsterdam en Den Haag. Bij de Knotwilg wordt tijdens het werk en in de pauzes veel gediscussieerd over verschillende teeltwijzen, duurzaamheid, regionale afzet, energiegebruik, klimaatverandering en milieuacties.
www.tuinderijdeknotwilg.nl

Wim Bijma

Op een akker aan het eind van de Osdorperweg, bijna in Halfweg, teelt Wim Bijma vergeten en niet vergeten groenten, kruiden en eetbare bloemen. Voedlink bestelt maandelijks bij Wim; de groenten kunnen op de fiets bij hem opgehaald worden.
www.wimbijma.com